Pannerden

Fort Pannerden is tussen 1869 en 1872 gebouwd op de hoofddam bij Pannerden in Doornenburg (gemeente Lingewaard). Het is een prachtig polygonaal sperfort gelegen op de Pannerdensche Kop, het punt waar de Rijn zich splitst in Pannerdensch Kanaal en Waal. Het fort ligt in het natuurgebied "De Klompenwaard", onderdeel van de Gelderse Poort.

U kunt op eigen gelegenheid het fort bekijken en van het uitzicht genieten. Ook kunt u met een interessante rondleiding meer te weten komen over de geschiedenis van het fort. Het fort is op iedere eerste en derde zondag van de maand open, kijk bij 'Openingstijden' voor een overzicht.

Speciaal voor scholen is er een educatief programma ontwikkeld, waarin de leerlingen in het fort zelf op onderzoek gaan. Ook is het fort een fantastische locatie voor een bruidsreportage of een bedrijfsbijeenkomst.Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen via info@fortpannerden.eu

Bezoekersinformatie

Fort Pannerden ligt verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen, en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Dit meest oostelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt uitermate strategisch. Het waakte erover dat het water van de Rijn onbelemmerd naar de Linie kon stromen, via het Pannerdensch Kanaal. Daarom wordt het fort ook wel de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd, een cruciale functie!

Zo’n 300 soldaten waren in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd in het fort. Daarna werd het stil, tot in 1939 het fort weer in staat van paraatheid werd gebracht. toen de Duitsers op 10 mei de grens overstaken, dreigden bombardementen. Snelle overgave was onvermijdelijk. In de Koude Oorlog werd op het dak het luchtruim afgezocht. Naderden Russische vliegtuigen? Daarna raakte het fort in verval.
Na een tijd van avonturiers en krakers is het fort gerestaureerd en ingericht als een publieksattractie.

Kinderen ontdekken het fort met een speurtocht, volwassenen kunnen kiezen voor een rondleiding en voor een audiotour. Men kan ook de game Elements spelen.
Informatie over alle mogelijkheden, de uitgebreide openingstijden, de entreeprijzen en nog veel meer lees je op https://fortpannerden.eu/bezoek/openingstijden